کلیسای هُوسپ آرِماتاتسی مقدس، واقع در دیر آمِناپرگیچ مقدس که به کلیسای وانک معروف است، کلیسای جامع ارمنیان اصفهان و جنوب ایران است.

ارمنیان مهاجر به اصفهان پس از استقرار در منطقه­ جلفا کلیسای کوچکی را در سال 1606م در محل فعلی کلیسای آمناپرگیچ بنا کردند. سال­ها بعد این کلیسا تخریب و به جای آن کلیسای باشکوه فعلی با تلاش­ های اسقف داوید در سال 1655م ساخته شد. کار ساخت این کلیسا و تزیینات داخلی آن 9 سال به طول انجامید. در کتیبه­ ای ارمنی که بر بالای سردرِ ورودیِ این بنا قرار گرفته آمده است: «کلیسای آمِناپرکیچ در سال 1655م، در دوران پادشاهی شاه عباس دوم و در زمان جاثلیق فیلیپوس، به دست راهب این دیر، خلیفه داوید و با کمک­ های مالی مردم جلفا بنا شد...».

کلیسای هُوسپ آرِماتاتسی مقدس دارای پلانی مستطیل شکل در جهت شرقی  غربی با ابعاد 10.53*14.92 متر است که سقف و گنبد آن بر روی قوس هایی که به دیوارهای کلیسا و دو ستون بزرگ متصل به دیوارهای جانبی وصل شده اند تکیه دارد. گنبد اصلی کلیسا دارای دوازده متر ارتفاع و هشت نورگیر است که به صورت دوجداره ساخته شده و فاقد هرگونه تزیینات خارجی است. در سمت غربی گنبد اصلی نیز گنبد قوسی شکل دیگری قرار گرفته.

مصالح به کار رفته در بنا عبارت­ اند از آجر و خشت. کلیه قسمت­ های داخلی کلیسا با گچ پوشانده و بر روی آنها نقاشی ­هایی با رنگ روغن و با موضوعاتی از کتاب مقدس ترسیم شده به گونه ­ای که تمامی سطح دیوارهای داخلی کلیسا پوشیده از نقاشی ­های بسیار زیباست، اما دیوارهای خارجی هیچ گونه تزیینی ندارند و به صورت قاب­بندی ­هایی با نمای آجری طراحی شده ­اند.

محراب کلیسا در قسمت شرقی بنا واقع شده و در دو طرف آن اتاقک ­هایی چهار گوش و در زیر محراب نیز مدفن بانی کلیسا، خلیفه داوید و پدر صنعت چاپ ایران، خلیفه خاچاطور گِساراتسی، قرار گرفته است.

به غیر از برج ناقوس کوچکی که در قسمت غربی سقف کلیساست در سمت غرب بنا و 3.5 متر دورتر از آن برج ناقوس خانه دیگری با  10.5 متر ارتفاع در سال 1702م به صورت دو طبقه بنا شده که گنبد آن بر روی هشت ستون قرار گرفته است.